RARA hoe loopt dit af

Vrijdagochtend vroeg heeft de actiegroep ‘sloop de deportatiemachine’ het huis van de directeur van Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie besmeurd met rode verf ‘om de directrice eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft’.

De staatssecretaris die verantwoordelijk is voor het walgelijk uitzettingsbeleid was er als de kippen bij door de actie af te keuren.

Bekladden huis directeur @DTenV overschrijdt alle grenzen. Deze laffe intimidatie en vernieling getuigt van nul fatsoen.

— Klaas Dijkhoff (@dijkhoff) August 26, 2016

Maar Klaas Dijkhoff maakte in een volgende tweet direct duidelijk hoe noodzakelijk dit soort acties zijn. Een minuutje later ging de marketingmachine van het ministerie van V&J al weer in de overtreffende trap.

Medewerkers @DTenV zetten zich elke dag met veel toewijding in om dit moeilijke werk goed en integer uit te voeren.

— Klaas Dijkhoff (@dijkhoff) August 26, 2016

Ja, je leest het goed. Het werk van de dienst wordt als integer neergezet. Kan iemand mij uitleggen hoe het uitzetten van vluchtelingen die hier niet voor niets zijn heen gekomen integer kan zijn? Oh wacht, ik hoor sommige mensen denken, 'ze zijn hier heen gekomen om economische redenen'. De focus ligt tegenwoordig op mensen die gevlucht zijn om oorlogen, maar zolang wij onze machtspositie in de wereld blijven uitbuiten, waardoor we vooral goed voor onze eigen economische ontwikkeling zorgen, blijven er ook economische vluchtelingen komen, en die zijn wat mij betreft eveneens meer dan welkom. Het wordt hoogtijd om deze discussie ook binnen het debat te brengen. #waarblijftdesp

Rechts Nederland struikelt over elkaar heen om haar afkeur kenbaar te maken over de actie van afgelopen vrijdagmorgen. Maar dat is zwaar hypocriet. Zeker, ook aan de wat mildere rechterkant worden kritische opmerkingen gemaakt als een raadsvergadering in Geldermalsen zeer gewelddadig wordt verstoord en als er ramen ingegooid worden bij vluchtelingen. Maar vervolgens gaat het AZC in Geldermalsen niet door, en ook aan de hetze van rechts naar vluchtelingen, dat de basis vormt voor geweld tegen vluchtelingen, wordt niets veranderd. Ten opzichte van het geweld van rechts, is deze actie kinderspel.

Feitelijk is niet de actie zelf, maar het vermelden van het adres van de directeur in de verklaring het vergaandst. Haar huis zal daardoor vanaf nu namelijk beveiligd moeten worden, of ze zal moeten verhuizen. Maar toen Geenstijl mijn adres actief begon te verspreiden, was er niemand maar ook niemand van rechts, maar ook niet van gevestigd links, die daarover haar afschuw uitsprak. Rechts reageerde met 'If you can't stand the heat' en vele varianten daarop. En links zweeg. Toen ik vervolgens Geenstijl een koekje van eigen deeg gaf door het adres van de hoofdredacteur van GeenStijl Marck Burema te publiceren, reageerde zowel rechts áls gevestigd links verbolgen.

Als Nederland de polarisatie wil tegen gaan, dan moeten politieke partijen zich krachtig uitspreken tegen dit soort praktijken. En hadden politieke partijen bijvoorbeeld in Geldermalsen collectief moeten zeggen: 'Nu komt er wél een AZC.' Om daarmee een glashelder signaal te geven dat het politieke proces niet met geweld doorbroken mag worden. Maar rechts buitte de situatie uit, en het AZC is van de baan. Diverse rechtse gasten die op een iets mildere manier hadden gedemonstreerd tegen AZCs concludeerden dat ze in hun gemeente meer geweld hadden moeten gebruiken om AZCs tegen te houden.

De houding van de overheid ten opzichte van extreemrechts is stuitend. De overheid geeft toe aan de intimidatie van extreemrechts en pakt ze nauwelijks aan. Zo weet de politie Enschede bijvoorbeeld dat Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida Nederland, vuurwapens heeft en dat hij die mee neemt naar Nederland (en dat laatste is illegaal), maar de politie laat hem gewoon lopen 'omdat anders de boel verder uit de hand loopt'. En dat zijn de woorden van 'gematigde agenten'. Veel agenten zijn zelf domweg extreemrechts.

Je hoeft niet bijster intelligent te zijn om te weten hoe dit af loopt. De actie, feitelijk een re-actie, is het begin van inderdaad extreemlinks. Extreemlinks waar de overheid oh zo bang voor is. En terecht. Algemeen wordt namelijk aangenomen dat bijvoorbeeld het apartheidsregime in Zuid Afrika ten val is gekomen door buitenlandse druk en isolement (niet voor niets is Israel zo beducht voor de BDS-movement). En die buitenlandse druk kwam er niet zo zeer door integere Franse, Britse of Nederlandse politici, maar door burgers overal ter wereld die zich in eigen land begonnen te roeren. Zo blies de actiegroep RARA diverse panden van de Makro op, waardoor de Makro zich uiteindelijk terugtrok uit Zuid Afrika. En zo ook blies RARA in 1991 het huis van staatssecretaris Aad Kosto op, de toenmalige staatssecretaris voor het vluchtelingenbeleid. Overigens zijn er nooit doden of gewonden gevallen bij RARA acties. Er werd eerst gewaarschuwd.

Ik ben niet blij dat het nu weer deze kant op gaat. De verontwaardiging aan de rechterzijde over de actie van vrijdagochtend is echter totaal hypocriet. 'Geweld is totaal onacceptabel', reageerden velen. Nou rechts Nederland (inclusief de overheid), keur het geweld van rechts dan eerst maar eens veel steviger af en ga over tot de vervolging van de harde kern van extreemrechts voor racisme, intimidatie, geweld en opruien. En bij die harde kern behoort ook Wilders, die tenslotte een inspiratiebron was voor Breivik. Alleen dan heeft rechts recht van spreken over het 'geweld' van links.

Voor links Nederland heb ik de volgende boodschap. Waar blijft het massale verzet? Zeker, massaal worden er vluchtelingen geholpen. En dat moeten we goed blijven zien. Dat is zeer nobel werk. Wel heb ik er een dubbel gevoel bij. Tenslotte maken we het daarmee de overheid wel gemakkelijk. We vullen het gat dat de overheid laat vallen. Kosteloos. Niet wij, maar de overheid is in eerste instantie verantwoordelijk voor de goede opvang van vluchtelingen.

Maar los daarvan. Als we een andere Nederland willen, dan volstaat het vullen van de gaten niet die de Nederlandse overheid laat vallen. Daarvoor is verzet hoogstnoodzakelijk. En dat verzet is massaal en subtiel, of kleinschalig en hard. Voor mij is passief met lede ogen aanzien hoe ons land naar de klote gaat en totaal xenofoob wordt geen optie. Zolang er geen massaal verzet komt, zal het verzet hard zijn. Frons je daarbij je wenkbrauwen, zeker na de actie van afgelopen vrijdag, dan zie ik je graag bij de volgende demonstraties. Je kunt je hier, hier, hierhier en hier aanmelden. Of organiseer zelf iets. Ik help je graag. Alleen klagen en posten op Facebook hoe erg het allemaal wel niet is, gaat het tij niet keren.

Note voor de polisie: Ik ben niet betrokken geweest bij deze actie.

Geef spelfouten per email aan me door.

[fbcomments]

Vorige
Vorige

Dilan Yesilgoz (VVD) beschuldigt linkse activisten valselijk van leggen bom

Volgende
Volgende

Pepperspray vanaf heden gedoogd