Share Button

Op 20 april 2020 vergeleek agent Johan Dubbeldam mensen met ongedierte. Zie de tweet. Deze agent heeft in de regio waar hij werkt niet zo’n best imago. In Hoofddorp staat hij bekend als een mannetje die zich graag profileert. Mensen die met hem te maken hebben gehad bestempelen hem als een mierenneuker, die overal onnodig bovenop zit. 

Zijn over-ijverigheid komt ook goed naar voren in zijn tweetfeed. Wat bijvoorbeeld opvalt is een tweet over een dame die aanhouden was na het stelen van etenswaren ter waarde van € 8,96. En deze agent is ook nog eens hulp-officier van justitie.

Maar goed, rotte appels heb je overal, en dat is niet zo’n heel groot probleem, als zo’n iemand maar goed gecorrigeerd wordt. En bij echt fout gedrag gewoon ontslagen.

Mensen met ongedierte vergelijken is een extreme vorm van dehumanisering, die ons herinnert aan de zwartste periode van onze geschiedenis. In november 1940 ging in Berlijn de beruchte film Der Ewige Jude (De eeuwige Jood) in première. Het was een nieuw dieptepunt in de nazipropaganda. De grimmige boodschap, die werd gebracht in grove termen, was dat Joden niets meer dan ongedierte waren, ‘de parasitaire vernietigers’ van de Europese beschaving.

In plaats van dat deze agent snel gecorrigeerd werd door collega’s, krijgt hij juist veel bijval. Uiteraard van hordes FvDers en PVVers, maar ook van Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond.

En alsof het niet erger kan wordt de tweet ook geliket door Edwin Kreulen, de ombudsman van de ‘kwaliteitskrant’ Trouw. Terwijl de tweet herinneringen oproept aan een van de zwartste bladzijden in onze geschiedenis, liket de ombudsman van deze voormalige verzetskrant – opgericht in 1943 – deze tweet. Heeft deze man dan helemaal geen historisch besef? Het geeft goed weer hoe ver de ‘kwaliteitskranten’ zijn afgezakt naar Telegraaf niveau.

Na veel kritiek verwijdert Johan Dubbeldam de tweet met de opmerking dat hij de tweet niet zo bedoeld heeft. Velen vragen hem nu op twitter hoe hij de tweet dan wel bedoeld heeft… het blijft stil.

De ombudsman van Trouw geeft aan, nadat ik hem aansprak op het liken van de tweet, dat de vergelijking te heftig is. De vraag blijft uiteraard waarmee mensen dan wel vergeleken mogen worden. Ook denkt hij dat de tweet niet zo bedoeld was. Hoe de tweet dan wel bedoeld zou kunnen zijn, blijft onduidelijk. Een nadere reactie voor dit artikel wil hij na meerdere verzoeken niet geven.

De politie Noord-Holland laat in een reactie weten de woorden ongelukkig gekozen te vinden.

Onze collega wilde met zijn tweet aangeven dat hij die nacht veel mensen tegenkwam, die bekend zijn in de justitiële systemen.

Het plaatsen van deze tweet en de gekozen woorden waren daarbij ongelukkig. Dit is met hem besproken en zijn tweet is verwijderd.

Ongetwijfeld vond de Nederlandse politie de gekozen woorden in november 1940 waarmee de joden door de nazis werden gedehumaniseerd ook ‘ongelukkig’ gekozen. Maar we zullen nooit vergeten hoe behulpzaam de Nederlandse politie vervolgens was om de joden naar de vernietigingskampen af te voeren.

Het dehumaniseren van mensen tot ongedierte zijn geen ‘ongelukkig gekozen woorden’ maar gaat zoveel bruggen te ver, dat minimaal een stevig sanctie of zelfs ontslag logisch zou zijn.

Johan Dubbeldam twitterde ook helemaal niet aangeslagen over een nachtelijke dienst waarin hij bijvoorbeeld 5 viervoudige moordenaars langs had zien komen, maar juist luchtig en relaxt. En dat maakt het allemaal zo extra ernstig. En het feit dat deze agent eerst bijval kreeg, en daarna nauwelijks wordt aangepakt, doet ons het ergste vrezen voor de toekomst. L’histoire se répète…

Johan Dubbeldam heeft niet gereageerd op diverse verzoeken tot duiding van wat hij dan wel bedoelde. Tevens wil Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, niet verduidelijken waarom hij deze tweet geliket heeft.

[fbcomments]