Share Button

 

Zaterdag fietste ik naar het centraal station vanuit de Haarlemmerdijk. Ik wilde naar een verjaardag van een vriendin in Utrecht.

Er stond een milieuwacht bij een man die op een matras lag onder het bruggetje bij het station. De man lag tussen veel rommel. Ik vroeg de milieuwacht wat hij ging doen en hij stelde dat deze dakloze man hier niet mag slapen. Hij had ook handhaving gebeld.

Handhaving kwam met 4 personen. Ik heb de dakloze man gevraagd wat hij wilde en of hij hulp nodig had. Hij zei dat hij ziek was en het heel koud had en dat hij graag een slaapplek in de opvang wilde. Hij zei ook: ‘Alsjeblieft geen politie, ik wil niet in een politiecel slapen’. De handhavers wilden hem eerst wegsturen, zodat de milieuwacht zijn werk kon doen… de rommel laten opruimen.

Omdat ik begon te filmen stuurden de handhavers hem niet weg. Maar ze boden hem ook geen hulp aan. Daarop heb ik geëist dat ze de crisisdienst van de GGD zouden bellen. Dat hebben ze gedaan, maar de crisisdienst weigerde om te komen.

Ze hebben de man laten liggen. Ik heb eten voor hem geregeld en warme dekens. Toen ben ik gaan appen en twitteren. Niemand wilde iets doen. Daarop ben ik uiteindelijk naar de ambtswoning van de burgemeester gegaan, eveneens de beschermvrouwe van de daklozen. Althans, zo werpt ze zich op.

Halsema zei door de intercom (om 22h37): ‘Je hebt m’n kinderen net wakker gemaakt, je bent niet goed bij je hoofd.’

Wie is hier godverdomme niet goed bij zijn hoofd?

Luister naar de geluidsopnames…. eerst met de milieu wacht, toen met de handhavers, toen met Halsema en toen met de politie.

De volgende morgen was de dakloze man weg en alles was opgeruimd, inclusief zijn matras. De stad zag er weer netjes uit en mensen hoefden niet meer tegen een dakloze man aan te kijken.

Ik heb de gemeente om opheldering gevraagd wat er met hem gebeurd is, en of hij wel of geen hulp heeft gekregen, of dat hij verder opgejaagd wordt door handhavers of politie. Geen antwoorden…

Gesprek met milieuwacht:

 

Gesprek met handhavers:

 

Gesprekje door intercom met Halsema:

 

Gesprek met agenten voor ambtswoning Halsema:

 

[fbcomments]