Share Button

Ons beschaafde land heeft een nieuwe standaard voor de vrijheid van meningsuiting: de Ebru Umar standaard. Binnen deze standaard is niets te gek. Uiteraard mogen buitenlandse regeringsleiders uitgescholden worden voor geitenneuker. En dat is nog niet zo erg. Regeringsleiders behoren een dikkere huid te hebben dan gewone burgers. Maar gewone burgers worden nog veel grover uitgescholden, inmiddels vaak aangevuld met intimidatie en bedreigingen. En waarom ook niet. De vrijheid van meningsuiting is ongelimiteerd vinden ‘we’. Niets is te gek. De artikelen 137, 266 en 267 van het wetboek van strafrecht, waarin bepaald is dat je niet mag beledigen, dat smaad en laster strafbaar zijn, bestaan de facto niet meer.

Ik ben er niet blij mee, maar ik pas me aan. We zullen wel moeten, want extreemrechts Nederland gebruikt de nieuwe Ebru Umar standaard om haar haat over iedereen die niet van hier is uit te braken. En uiteraard ook tegen diegenen die het voor vluchtelingen en nieuwe Nederlanders opnemen. Omdat het Openbaar Ministerie niet wil optreden, zullen we zelf haatdragend Nederland een halt moeten toeroepen. Daarbij worden we wellicht een beetje geholpen door Facebook, dat paal en perk wil gaan stellen aan de haat op haar platform. Of we dáár nu blij mee moeten zijn, betwijfel ik zeer. Als een Amerikaanse multinational hier al onze normen en waarden moet gaan bewaken, dan zijn we het spoor volgens mij volledig bijster, los nog van de juridische complicaties.

Gelukkig is er met betrekking tot zwarte piet een groep bekende Nederlanders opgestaan die zich krachtig uitspreekt tegen zwarte piet. Maar anders dan de pro-zwarte piet aanhangers, mogen zij uiteraard niet de Ebru Umar standaard toepassen. En dat deed Erik van Muiswinkel wel. Hij tweette na 3 jaar dit soort bagger over zich heen gekregen te hebben dit:

Twitter en bestuurlijk Nederland vielen over hem heen. Hoe hypocriet kun je zijn. Als het Openbaar Ministerie bepaalde wetgeving niet wil handhaven, en de politieke bestuurlijke elite niet echt wil optreden, moet je natuurlijk niet raar opkijken als op een gegeven moment heel Nederland deze nieuwe standaard omarmt. En in het geval van Erik van Muiswinkel ging het slechts om een enkele tweet, en geeft hij aan dit niet dagelijks te gaan doen. Zijn punt, hypocrisie, heeft hij gemaakt.

Die hypocrisie gaat ver in Nederland. Ik heb er al vaak over geschreven. Maar er zit ook een grens aan deze hypocrisie. Bestuurlijk Nederland kan niet keer op keer een dubbele standaard toepassen. Dat snappen ze zelf ook nog wel.

Afgelopen weken hebben we daarom de boel verder op de spits gedreven. Ons primaire doel bij de pro-Palestina demonstraties afgelopen vrijdag was uiteraard onze stem laten horen voor een vrij Palestina. Wij willen één democratisch land tussen de zee en de rivier (het oude Britse mandaat gebied Palestina), voor moslims, christenen, joden, atheïsten etc. En ja, de vluchtelingen hebben het recht om terug te keren. Als de zionisten na 2000 jaar nog claimen dat ze het recht op terugkeer hebben, dan zeker de Palestijnen na 70 jaar (duh)!

Ons tweede doel was het aantonen van de dubbele standaard, of ruimte voor onszelf creëren om veel harder oppositie te voeren tegen ‘Israel’. Van de gemeente Oude-Ijsselstreek, waar Ulft onder valt en waar de Israëlische ambassadeur een kunstbeurs kwam openen, kregen we te horen dat er ‘geen discriminerende teksten geuit [mochten worden] in woord, gebaar en/of tekens’. Daarop heb ik hen per mail en telefonisch uitdrukkelijk laten weten dat wij ons gaan houden aan de Ebru Umar standaard. En eerlijk is eerlijk, de gemeente Oude-Ijsselstreek gaf ons alle ruimte. Wel jammer en laf dat de Israëlische ambassadeur via de achterdeur naar binnen is gegaan (op zich ook wel een prima resultaat, dat de Israëlische ambassadeur inmiddels als persona non grata via achterdeurtjes naar binnen moet), maar bij zijn vertrek wisten we hem toch nog te ontmoeten en heb ik kunnen zeggen wat ik van hem vind. Een fascist en zijn land ook.

Echt blij ben ik er ook niet mee. Laat ik daar duidelijk over zijn. Maar we hebben geen andere keus dan hem telkens weer op te jagen, zonder geweld uiteraard, gebruikmakend van de Ebru Umar standaard, die politiek bestuurlijk Nederland ruimhartig omarmd heeft.

Vergeet niet dat Israel de BDS-activisten ‘de oorlog’ heeft verklaard. Israel heeft miljoenen vrijgemaakt om de BDS-movement te bestrijden, en schroomt het niet om zeer intimiderend gedrag te vertonen. Zo zei knesset-member Gilad Erdan dat BDS-organisaties geen rust meer zullen hebben. En dat BDS-activiten die ‘de enige joodse staat delegitimeren’ zullen beseffen dat ze daar een prijs voor zullen betalen. Hij zei het met zo veel haat in zijn stem, dat hij er gauw achteraan moest zeggen dat zijn woorden niet geïnterpreteerd moeten worden als dat BDS-activisten met fysiek geweld van Israel te maken zullen krijgen. Uiteraard heb ik minister Koenders gevraagd om een reactie op deze uitspraken. Maar helaas….

Als Israel zo over Nederlandse burgers mag praten van Koenders, maak ik graag gebruik van de Ebru Umar standaard om Israel van repliek te dienen. Maar ondertussen kan ik niet wachten totdat er in Nederland een andere wind gaat waaien. Een wind waarbij onze overheid afstand houdt van dit soort verschrikkelijke landen, en ook haar eigen burgers vervolgt als ze de artikelen 137, 266 en 267 van het wetboek van strafrecht overtreden. Mocht ik tegen die tijd niet tijdig genoeg zelf ook terugschakelen naar fatsoenlijker taalgebruik, dan is het prima als het OM ook mij een corrigerende tik geeft. Mocht het OM mij nu echter al die corrigerende tik willen geven, dan maakt het OM weer zeer duidelijk hoe hypocriet ze is. Dat zal het OM daarom ook niet doen. Maak gebruik van de ruimte die daardoor ontstaan is zou ik zeggen. De Israëlische ambassadeur duikt vast binnenkort weer ergens op en ik zou zeggen: leef je uit. Hulp nodig bij de voorbereidingen? Jullie weten me te vinden!

Zie je een spelfout? Laat het me weten.
Wil je dit artikel vertalen in het Engels? Graag! Het verschijnt dan hier.

Comments

Share Button