Share Button

Toen ik in 2011 ontslag nam als directeur van Fairfood International, had ik nooit kunnen bedenken dat ik me ruim 5 jaar later met name – tegen wil en dank – zou bezig houden met politie-geweld, politie intimidatie en racisme binnen het politiekorps. Als directeur van Fairfood sprak ik wel eens met activisten, maar als ze me dan vertelden dat ze in Nederlandse politie-cellen wel eens een stomp in hun maag kregen, dan geloofde ik ze totaal niet en dacht ik dat ze ze zagen vliegen. Nu vertel ik zelf zulke verhalen aan veel mensen, en zie ik het ongeloof in hun ogen. Gelukkig heb ik zelf nog nooit een de stomp in m’n maag gekregen, maar de verhalen zijn te talrijk. En soortgelijke excessen zijn me wel overkomen. Zoals vorige week zaterdag nog.

Op zaterdag 19 november demonstreerden 250 activisten tegen de repressie van linkse activisten. In fight-repressionDen Haag uiteraard. Want ondanks dat linkse activisten elders in het land ook met vergaande repressie te maken hebben, spant Den Haag absoluut de kroon. Van Aartsen had de demonstratie eerst verboden, maar na de massa-arrestatie in Rotterdam en de snoeiharde kritiek van Amnesty International, stond Van Aartsen de demonstratie toch toe. De sfeer was direct gespannen door de enorme politiemacht. De groep activisten gedroeg zich rustig. Er werden alleen wat leuzen geroepen. De politie stelde dat gezichtsbedekking verboden was en begon voordat de speeches waren begonnen reeds te verordenen dat de gezichtsbedekking verwijderd moest worden. Het verbieden van gezichtsbedekking is behoorlijk hilarisch rond deze tijd van het jaar. Hoeveel rechtse activisten lopen er tenslotte niet met zwarte schmink rond. Het was vanaf het begin af aan duidelijk dat de politie zocht naar een aanleiding om de demonstratie te verbieden en voorts de activisten hardhandig te arresteren. Zo’n verhaal zou ik 5 jaar geleden nooit geloofd hebben.

Het verbieden van gezichtsbedekking is behoorlijk hilarisch rond deze tijd van het jaar. Hoeveel rechtse activisten lopen er tenslotte niet met zwarte schmink rond.

Toen ons via luidsprekers uit een politie-wagen medegedeeld werd dat de demonstratie op last van de burgemeester verboden was, gingen de onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de activisten en agent Lars de Jong gewoon door. Voor mij daarom geen reden om de demonstratie al te verlaten. Tenslotte werd er nog onderhandeld. Toen de onderhandelingen mislukten, wilde ik weg, maar werd ik tegengehouden door de ME, die alle activisten inmiddels volledig omsingeld had. Even later begon de ME naast mij op activisten in te hakken, hetgeen ik gelukkig nog kon filmen. De politie haat ons inmiddels zo erg, dat ze hun agressie op ons botvieren. Aangezien mijn masochisme niet zo ver gaat dat ik het lekker vind om door de ME in elkaar geslagen te worden, zei ik tegen hen nadat ze me begonnen te duwen dat ze me mogen aanhouden (zie video). Maar dat was helemaal niet wat de ME wilde. Ze wilden meppen en ze duwden me dus tussen de andere activisten, waardoor er chaos ontstond en ze me dus konden meppen. Gelukkig heb ik dat op video kunnen vastleggen. Maar dat filmen werd uiteraard niet op prijs gesteld, en daarom sloeg een MEer mijn telefoon uit mijn hand. De snoekduik die ik vervolgens op mijn telefoon nam, of beter gezegd op mijn bewijsmateriaal, was uiteraard het ultieme moment om me neer te meppen. Later nog even gevolgd door een tweede MEer die het nodig vond om stevig zijn knie in mijn nek te duwen. Volstrekt onnodig. Tenslotte lag ik al op de grond en kon ik geen kant meer op. In de politie-cel gebeurde ook nog bizarre dingen, zoals het onthouden van medische hulp aan een collega-activiste. Alleen nadat we de politie-cel begonnen te molesteren, kwam er enige hulp. Uiteindelijk zijn er 166 activisten gearresteerd en hebben we op een geheel andere manier bewezen waartegen we wilden demonstreren: politie-geweld en politie-intimidatie.

Maar waar ik me uiteindelijk nog het meest zorgen over maak is niet het politie-geweld en de intimidatie, maar het racisme binnen de politie en het feit dat de politie volstrekt niet neutraal is. De week voor de brute arrestatie van 166 activisten in Den Haag, werd een volstrekt vreedzame groep anti-zwarte piet demonstranten die op weg was naar Maassluis tegengehouden in Rotterdam en verreweg de meesten (200) zijn gearresteerd. In Rotterdam ontsnapte ik aan de dans doordat ik me kon voordoen als iemand die de boel filmde. Wat nu twee weken later nog het meest door m’n hoofd gaat is de opmerking van de commandant van de groep agenten waar ik bij terecht kwam. Ongegeneerd deelde hij me mede: ‘Stelletje kinderfeest verpesters’. En dit incident staat niet op zich zelf. Eerder die dagtwitter-agenten-maassluis had de politie al een foto van agenten geschminkt als zwarte piet getwitterd met de tekst: ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de Parate Eenheid.’ Duidelijker kan de politie het niet maken dat ze een kant gekozen hebben.

Vorige jaar juli bleek al dat de politie verre van neutraal is. Geenstijl vond het nodig om geld in te zamelen voor een veroordeelde agent. Tja, dat is natuurlijk niet te voorkomen, maar daar kan je als politie wel zwaar afstand van houden. Maar nee, de politie omarmde de actie van Geenstijl. (Ik ga niet meer uitleggen btw dat Geenstijl de spreekbuis van de PVV is en inmiddels ook van de VVD. Als je dat niet ziet, behoor je niet tot mijn doelgroep om deze blogs te lezen – en nee, het feit dat GS ook wel eens een kritisch artikel schrijft over de PVV en de VVD, bewijst NIET het tegendeel). Door de omarming van deze actie van Geenstijl door de politie, moeten ze vervolgens niet vreemd opkijken als de politie steeds meer wordt gezien als de gewapende tak van de PVV (en inmiddels ook van de VVD, die steeds meer het gedachtengoed van de PVV overneemt). Mij gaat die kwalificatie overigens nog te ver, maar dat de politie een enorme bias heeft naar rechts en extreemrechts, is nauwelijks nog te ontkennen en letterlijk levensgevaarlijk.

Voorts buitelen we voort van incident naar incident. Als ik alle incidenten van de afgelopen tijd zou willen opnoemen wordt dit artikel veel te lang. Laat ik me beperken tot het laatste incident, het geboeid afvoeren van een Marokkaanse man van 84 nadat hij na een verkeersovertreding zijn ID niet kon laten zien. Wat bezielt een agent om zoiets te doen? De man kan nauwelijks nog goed lopen. Het geeft goed aan hoe de Nederlandse politie volstrekt ontspoord is. De ophef op sociale media leverde een snelle sorry op van zowel politie als burgemeester Van der Laan. Maar het sorry overtuigt volstrekt niet. De top van de politie is niet bereid hard op te treden tegen ontspoorde agenten. Zelfs als er doden vallen, houdt de top van de politie de agenten nog de hand boven het hoofd zoals we weten door de baangarantie aan de agenten die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mitch Henriquez. We moeten daarom de confrontatie zoeken met de politie. We moeten de politie ontmaskeren, door ze te filmen, door klachten in te dienen, door aangifte tegen ze te doen. Niet dat er iets met die klachten en aangiftes wordt gedaan, maar de opeenstapeling van niet goed behandelde klachten en geseponeerde aangiftes zal vroeg of laat het corrupte en racistische politie-apparaat ontmaskeren. En de filmpjes van ontspoorde politie-agenten zal het imago van de politie ernstig aantasten, hetgeen deels al gebeurd is. Niet voor niets probeerde de ME mij vorig week zaterdag het filmen van het inhakken op de activisten te beletten.

Teken ook mijn oproep tot ontslag van de agenten die de Marokkaanse man geboeid afvoerden. Een te zware straf? Jerry Afriyie kan al jaren niet meer werken als beveiliger, terwijl hij steeds vrijgesproken wordt, dus ontslag voor deze agenten lijkt me zeer gepast. Maar wat belangrijker is dan het ontslag van deze agenten, is de houding van de top van de politie. Al verzamelen we namelijk 20.000 handtekening, dan nog zal de top van de politie er niets mee doen. En juist daarom moet je de petitie tekenen, omdat we daarmee naast de filmpjes, de klachten en de aangiftes, de politie verder kunnen ontmaskeren.

Laten we hopen dat al deze druk tot iets leidt. Positief is bijvoorbeeld dat Amnesty zich eindelijk hard heeft uitgesproken over de arrestaties. Triest dat Jerry daarvoor eerst weer stompen in zijn gezicht moest krijgen (sorry bro!). Maar als dat moet, dan moet dat maar. Alles beter dan ongecontroleerde rellen, die eerder vroeger dan later zullen uitbreken als er niet heel snel iets verandert. Feitelijk hebben we nog maar een paar maanden. Of we bereiken met confrontatie en ontmaskering een kantelpunt in de houding van Amnesty, andere maatschappelijk organisaties, en vooral ook bij de linkse politieke partijen. Of we stevenen af op een overwinning van de PVV en VVD, waarna de rechtstaat in een enorm snel tempo verder ontmanteld zal worden en de politie nog veel meer ruimte zal krijgen om ons hard aan te pakken. Maar dan zal het verzet zich ook verharden. Want een ding is voor ons glashelder: toen niet, nu niet, en nooit meer fascisme!
[fbcomments]