Share Button

De overheid ontmaskeren is een belangrijke doelstelling voor een gemiddelde activist. Soms maakt de overheid en de media het je daarbij verdomd moeilijk, maar soms heb je de wind in de rug… zoals afgelopen weekend.

Maar eerst dit. Ebru Umar is een walgelijk mens. Zo! Dat is eruit! Waarom ze dat is? Zie deze tweet en daarmee is alles gezegd.

Ebru Umar - Vluchtelingen

Wat wel interessant is om te melden: Waarom krijg zij zo veel ruimte in de Nederlandse media met haar haatzaaien? En dat is een retorische vraag…. Er is nu eenmaal een groep mensen opgestaan die haat wil zaaien en die ons wil verdelen in wij en zij. En er is een nog grotere groep die het daar niet helemaal mee eens is, maar die wel vindt dat haatzaaien een onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting. En er is een nog grotere groep, denk en hoop ik, die dat helemaal geen onderdeel vindt van de vrijheid van meningsuiting, maar die geen zin heeft zich in het verbale geweld, wat vroeger debat heette, te mengen. Dat snap ik wel, maar dat is wel funest. De haatzaaiers krijgen daardoor volop ruimte. En de fase van alleen verbaal geweld is inmiddels voorbij. De eerste brandbommen zijn gegooid. Het is wachten op de eerste doden.

Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat er een Nederlander in Turkije, wel of niet van Turkse komaf, gearresteerd zou worden wegens het beledigen van Erdogan. Erdogan is inmiddels volledig doorgeslagen in het inperken van de persvrijheid en de vrijheden van burgers. Een ieder die dat nu nog ontkent, wil het echt gewoon niet zien. Zeker, de Westerse media pakt elk incident in Turkije veel te gretig op, maar dat betekent niet dat er geen grote problemen met de persvrijheid in Turkije zijn (naast een bult andere dingen). Het arresteren van een Nederlandse columniste, die dingen in het Nederlands tweet over een president van een ander land, is wel zo ongevFrederike Geerdinkeer de bizarste arrestatie die je kunt bedenken. En ja, na haar walgelijke opmerking over Frederike Geerdink, heb ik zeker ook schadenfreude.

Regeringsleiders behoren een relatief zeer dikke huid te hebben. Ze hebben namelijk een machtspositie, en juist door veel ruimte te geven aan kritiek, wordt die macht enigszins getemperd. En dat is uiterst noodzakelijk!

Niet regeringsleiders moeten beschermd worden tegen beledigen (al zit daar natuurlijk ook een grens aan), maar met name burgers. Hoe gewoner de burger, hoe meer bescherming. En daar zit nu juist het probleem. Burgers worden nauwelijks nog beschermd tegen beledigen. Vrijheid van meningsuiting houdt tegenwoordig in het elkaar tot op het bot beledigen, en destijds dood wensen om de ‘argumenten’ nog wat extra kracht bij te zetten. Moet allemaal maar kunnen in ons beschaafde land. En als iemand een kei is in het beledigen van zowel gewone burgers als regeringsleiders en alles wat daar tussenin zit, dan is het Ebru Umar wel. Als Ebru Umar al ergens vervolgd zou moeten worden, dan is dat in Nederland voor haatzaaien en beledigen van gewone burgers (vluchtelingen bijvoorbeeld), maar niet in Turkije voor het beledigen van Erdogan.

Wat veel interessanter is, is de lange arm van Rutte. Als door een wesp gestoken reageert de Nederlandse regering als een andere land of internationaal orgaan zich met ons bemoeit. Uitspraken van de VN over Zwarte Piet? Waar bemoeit de VN zich mee? Opmerkingen van Marokko over buitensporig optreden van de Nederlandse politie? Dat accepteren ‘we’ niet! En omdat Turkije zich wel vaker met Nederlandse aangelegenheden en aangelegenheden in andere landen bemoeit, praten we tegenwoordig over de lange arm van Erdogan. Overigens hoor je de Nederlandse regering nooit iets zeggen over de lange arm van Israel, maar dat terzijde…

Als je niet wilt dat iets bij jezelf gebeurt, dan moet je het zelf ook niet doen en het goede voorbeeld geven. En anders ben je hypocriet. En dat is niet alleen een vervelende aantijging, maar creëert vaak ook onrust in de maatschappij en fout gedrag bij burgers, als je als overheid keer op keer het slechte voorbeeld geeft. Een volk krijgt tenslotte niet alleen de leiders die het verdient, ‘leiders’ krijgen net zo goed het volk dat het verdient.

En dus zou je verwachten dat Nederland een beetje afstand zou houden van de kwestie Ebru Umar. En dat Rutte zijn eigen lange arm niet zo gretig zou gaan gebruiken. Al helemaal niet om haar laatdunkende opmerking over Frederike Geerdink. Maar nee, de Nederlandse overheid en politiek dook er vol op. Voor Rutte was het geen enkel probleem om zich er vol mee te bemoeien. Trots is de Nederlandse regering zelfs over hoe snel ze Ebru Umar weer uit de politiecel hadden. Benieuwd overigens of ik ook zo veel aandacht ga krijgen van de Nederlandse overheid en media als ik de volgende keer dat ik in ‘Israel’ ben wordt opgepakt. Denk het niet….

En dan zijn er ook nog types die zeggen: ‘Ja maar, Turkije is een fout land, en wij zijn goed, dus daarom hebben wij het recht om Turkije de les te lezen.’ Oh ja? Konden we niet slechts een week geleden in de pers lezen dat in Nederland ongelofelijk veel mensen onterecht in voorlopige hechtenis zitten? Hoe dat komt? Nou heel simpel. Nederland heeft steeds meer schijt aan de rechtsstaat, en wil rust in het land. Maar ondertussen word het volk steeds geïrriteerder en roert zich (voor Nederlandse maatstaven dan) steeds harder. En dat smoor je in de kiem door mensen snel op te pakken en even te laten afkoelen in een politiecel. Net zoals de Turkse politie dus deed met Ebru Umar.

Ander voorbeeldje? Beetje recent? De Nederlandse overheid had er vorige week geen enkele moeite mee om de Indonesische president Joko Widodo te behoeden voor beledigingen van Nederlanders van Molukse komaf. Nou ja, beledigen… De Molukse vlag laten zien toen hij langs reed dan. Daar stak de Nederlandse politie/AIVD dus een stokje voor. Erdogan beledigen (en Poetin in 2013 om zijn lak aan homorechten) moet kunnen natuurlijk, maar Widodo beledigen (of Peres de president van Israel in 2013), dat moet uiteraard voorkomen worden. Vrijheid van meningsuiting… Tuurlijk… Als het de Nederlandse overheid goed uit komt dan.

Is Nederland net zo fout als Turkije? Minder fout? Of juist fouter? Geen idee… Maar dat hoeft ook helemaal niet tegen elkaar afgewogen. Net als dat een discussie over de holocaust versus de slavernij (‘wat was erger?’) net zo onzinnig is… Waar het om gaat is dat je je eigen zaakjes goed op orde moet hebben, als je een ander de les wilt lezen. Anders kun je als Nederlandse overheid wel eens voor zeer vervelende voldongen feiten komen te staan. Niet omdat er veel Nederlanders in Turkse (of Russische) cellen terecht zullen komen, of omdat buitenlandse mogenheden zich tegen Nederland (en andere Westerse landen) keren, maar omdat een deel van het eigen volk zich tegen je keert.

 

Wil je dit artikel vertalen in Engels? Graag! Mail me de vertaling, en ik plaats de vertaling hier.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, schrijf je in voor de nieuwsbrief.

[fbcomments]