GroenLinks wethouder blijft daklozen korten

Het zogenaamde linkse Amsterdam gaat voorop met het korten op uitkeringen van daklozen. Dat doet Amsterdam namelijk al velen jaren. En zonder veel ophef. Om de simpele reden dat "linkse" politieke partijen dit invoerden en doorvoerden.

Voormalig SP-wethouder Arjan Vliegenthart - toen ook landelijk bestuur - hielt de korting gewoon in stand, ondanks meerdere verzoeken om de korting niet meer toe te passen. Ook zijn opvolger, GroenLinks wethouder Rutger Groot Wassink, wuifde de kritiek weg. En uiteraard vonden de grotere linkse politieke partijen in de raad het goed. Die houden de eigen wethouders uiteraard de hand boven het hoofd. Het bevestigt waarom het zo belangrijk is dat er échte linkse partijen in de raad zitten (en ook in de Tweede Kamer).

Breda gaat nu ook de uitkeringen van daklozen verlagen. "Door een te 'hoge' uitkering werden ze niet gestimuleerd om uit de problemen te komen", stelt de gemeente. Alsof daklozen denken: "Ik blijf lekker dakloos, want ik heb een 'hoge' uitkering."

Jasper van Dijk van de SP gaat nu over de zeik en spreekt er schande van. Hij blokte me jaren geleden op twitter omdat ik hem toen aansprak op wat zijn partijgenoot Arjan Vliegenthart in Amsterdam deed. Veel hypocrieter kan het niet.

Ik kreeg ook een lagere uitkering maar ben naar de rechter gestapt en die verklaarde mijn beroep recentelijk gegrond. In een tussenvonnis (laat je niet afleiden door mijn specifiek situatie beschreven in het vonnis) stelde de rechter al dat het besluit van Rutger Groot Wassink niet klopte en gaf hem de mogelijkheid het besluit te repareren. Daarbij stelde de rechter duidelijke kaders.

De rechtbank Amsterdam stelde dat de gemeente bij het vaststellen van de hoogte van mijn uitkering had moeten onderzoeken of ik verblijfskosten heb. En zo ja, dan heb ik als bijstandsgerechtigde gewoon recht op een normale bijstandsuitkering van 70% van het wettelijk minimumloon.

Jarenlang heeft de gemeente Amsterdam bij duizenden daklozen niet onderzocht of zij verblijfskosten hebben en heeft de gemeente Amsterdam hun uitkering ruchtsichtlos gekort met bijna 30%. De gemeente Amsterdam gaf thuisloze mensen standaard een lagere uitkering vanuit het uitgangspunt dat thuisloze mensen geen verblijfskosten zouden hebben. Maar dat is natuurlijk heel vaak niet zo. Mensen geven vrienden en bekenden een vergoeding, huren tijdelijk iets of slapen in hostels.

Op 4 februari 2021 heeft de rechter definitief uitspraak gedaan. Mijn beroep is gegrond. Maar de strijd was niet voorbij. Rutger Groot Wassink moest een nieuw besluit nemen. En uiteraard heeft hij iets nieuws verzonnen om de korting in stand te houden. En over dat nieuwe besluit loopt alweer - jullie raden het al - een nieuwe beroepsprocedure bij de rechtbank Amsterdam. Rutger Groot-Wassink traineert het proces net zolang totdat je ophoudt.

Vanaf het begin was dit geen eerlijk proces. In de bezwaarfase stemden de ambtenaar van de bezwaarcommissie - die pretendeert onafhankelijk te zijn - af met mijn klantmanager bijstand en zo stuurde ze samen aan op een gewenste uitkomst. Hij schrijft in zijn notitie van 6 mei 2019 over het gesprek met mijn klantmanager: "Anders is hek van de dam. Zal gevolgen hebben voor alle daklozen."

Het bureau integriteit van de gemeente Amsterdam heeft geen problemen met deze werkwijze. Ook de vorige gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond valt niet over de afstemming met de zogenaamde onafhankelijk bezwaarcommissie. Hij deelde me mede: "Ik heb gekeken of die afstemming mag, en dat mag gewoon." Tja...

Rutger Groot-Wassink wil de uitkeringen van dakloze mensen laag houden. Dat scheelt hem namelijk 7 miljoen per jaar. En op dakloze mensen - die zelden in opstand komen - is makkelijk bezuinigen.

Word jij ook genaaid door Rutger Groot Wassink? Laat me weten. Ik help je graag met bezwaar, beroep etc. Diverse mensen hebben inmiddels na bezwaar een hogere bijstandsuitkering gekregen (!). Er begint dus wat te schuiven.

Vorige
Vorige

Korpschef Frank Paauw bijt in het stof

Volgende
Volgende

De hetze tegen pro-Palestina activisten